Panelen
Nu när stommen är klar är det dags att börja förbereda panelen. Tanken är att försöka skapa ett lite slitet, gammeldags utseende. Ett tag var jag inne på att bränna egen tjära. Härlig doft och bra mot myggen. Men verkligheten hann ifatt och det skulle tyvärr innebära för mycket arbete att anlägga en egen tjärdal.
Kompromissen innebär att virket istället behandlas med träolja med svart pigment. Virket förresten: en ohyvlad blandning av gran och furu i olika dimensioner och av varierande kvalitet. Trädets naturliga rundning behålls vid sågningen, far kallar virkesvarianten "båke" men jag vet inte om det stämmer? Kanske någon av bloggens läsare vet?
Hursomhelst, det om panelen. Här kommer några bilder:
Torvtaket
Jag har börjat tänka på torvtaket. Hur ska det se ut? Det är i och för sig ingen akut fråga, det läggs på först nästa sommar, men jag kan inte låta bli att fundera lite. Vilka växter ska växa på taket? Det finns ju många spännande svenska sommarörter. Prästkragen, gråfibblan, gulmåran, backnejlikan, blåklockan, röllekan och axveronikan borde så klart finnas med. Läste någonstans att torvtaket med fördel anläggs med en blandad vegetation av sedum, örter och gräs. Bland de torktåliga gräsen rekommenderas fårsvingel, fjällgröe och borsttåtel.
Kanske skulle en bitterfibbla passa fint på stugtaket?
Stommen klar
Har levt isolerad ute i stugan några dagar utan tillgång till varken nät eller dator. Tiden har istället ägnats åt bygget. Idag spikade vi fast de sista reglarna, gjorde plats för fönster och fäste en bärlina längs mittgolvet för att stabilisera konstruktionen. Med detta avslutat kan vi konstatera att stommen är klar.
Sitter nu hemma hos far, nyduschad med en kall öl. En kall öl smakar aldrig bättre än efter ett rejält pass ute på bygget. Och riktigt kall ska den vara, riktigt kall.